STRANDHUISJES

Copyright © Strandhuisjes Nederland™. Over slaapstrandhuisjes en vakanties aan zee. Links voor vakanties aan zee

N E D E R L A N D™
duurzaam strandhuisje meer vakantiehuisjes op het strand

“Fantastisch leuke huisjes! Lekker uitwaaien, rust, pootje baden, de vroege zon, de zonsondergangen, prachtig uitzicht en als je ‘s avonds in je bed ligt hoor je de zee en droom je daar van. Je moet dit ooit eens hebben meegemaakt!”

Slapen op het strand

In Nederland kan al sinds enkele decennia worden geslapen op het strand. En dan bedoelen we niet het spannende slapen onder de blote sterrenhemel mee. Hoewel dat ook zeker minstens zo leuk kan zijn als de moderne huisjes op het strand. De meeste huisjes zijn van particulieren en mogen niet aan derden worden verhuurd. Ze zijn bestemd voor eigen gebruik. De laatste jaren komen er steeds meer strandhuisjes bij die gasten kunnen huren voor een aantal dagen. In drie kustprovincies staan strandhuisjes: Zeeland, Noord-Holland en Zuid-Holland. In Texel vinden er onderhandelingen plaats met de politiek om daar ook standplaatsen vrij te geven voor slaapstrandhuisjes.

Strandhuisje kopen

De strandhuisjes worden vaak in besloten kring verkocht. Dus via via. Ze staan ook wel op marktplaats of op websites die over de betreffende provincie of badplaats gaat. Het betreft geen onroerend goed, omdat de strandhuisjes niet vast verbonden zijn met de ondergrond. Een uitzondering hierop zijn de strandhuisjes van Roompot die wel het gehele jaar blijven staan. In de winter, het stormseizoen, dienen de strandhuisjes namelijk van het strand te worden gehaald. Een strandhuisje kost tussen de € 50.000 en de € 170.000. Jaarlijks komen daar zo'n 2 á € 4.000 kosten bij voor vervoer, huur van het stukje strand en winterstalling. De waarde van de huisjes zijn ondanks de crisis toch gestegen en daardoor waardevast te noemen. Meer over strandhuisjes kopen.


Strandhuisje huren

De meeste strandhuisjes van particulieren mogen slechts worden verhuurd aan famillieleden of vrienden en niet op commerciële basis. In Dishoek mogen de strandhuisjes wel aan iedereen worden verhuurd. Op steeds meer plaatsen kunnen strandhuisjes via een verhuurorganisatie worden gehuurd. Meestal bestaan die uit een rij van zo'n 10 tot 15 strandhuisjes. Meer over strandhuisjes huren.

NEDERLANDSE KUST: Slapen op het strand is een groot succes. Er komen strandhuisjes bij, maar niet veel meer....

In Rockanje is in 2011 het commité strandhuizennee opgericht. Er waren plannen voor zo'n 100 strandhuizen te plaatsen. Plannen voor strandhuisjes worden over het algemeen goed ontvangen, maar het mag niet ten koste gaan van rust en ruimte op het strand. Een reden waarom de meeste bedrijven met strandhuisjes bestaan uit slechts een beperkt aantal, is om dergelijke tegenstand te voorkomen. Doorgaans blijkt voor nieuwe verhuurplannen een groter draagvlak te zijn van de locale bevolking dan voor verkoop voor particulier gebruik. De bestaande strandhuisjes staan een aantal meter uit elkaar en door de gemeente worden de maximale maten aangegeven. Zo wordt muurwerking voorkomen. Sommige strandhuisjes hebben een grijze schutkleur. Deze staan dan veelal aan de rand van een natuurgebied. Van overlast door de bezoekers is zelden sprake. Gasten waarderen doorgaans de natuur en zeker tijdens hun verblijf leren ze de waarde hiervan waarderen.

Strandhuisje in de toekomst

Er is nog niet veel aan innovatie gedaan. Het grote succes van de huisjes in doordat zij op het strand staat en daarmee zijn er nog weinig projecten opgeleverd met een onderscheidend karakter. De grootte van de huisjes is beperkt, doordat ze enerzijds van het strand af moeten worden gehaald in de winter en anderzijds doordat niemand wil dat het strand vol komt te staan met grote bouwwerken. Er wordt dus ook niet verwacht dat de huisjes in de toekomst heel veel zullen veranderen. Uitzicht op zee zullen ze altijd bieden en dat is gelijk ook het belangrijkste.

Rolstoeltoegankelijke strandhuisjes blijken erg gewild. Een concept voor een VIP-strandhuisje heeft ook al zeer veel positieve reacties mogen ontvangen. Er is ook variatie in de vormgeving en services mogelijk. Verwacht wordt dat er komende decennia ieder jaar nog veel strandhuisjes bij zullen komen,  meestal in kleine aantallen, zodat geen vakantiepark ontstaat, maar eerder subtiele rijtjes met kleine huisjes. Uitzondering hierop zijn projecten met enkele tientallen strandhuisjes van grote vakantieparken van Landal en Roompot.

Ook duurzaamheid kan een grote rol gaan spelen. De strandhuisjes krijgen zodoende een soort voorbeeldfunctie. Ze staan immers midden in de natuur (hoewel het strand grotendeels door mensen is aangelegd) en de gasten ervaren en waarderen de zee, de dieren en de planten een stuk meer tijdens en na hun verblijf.

In België staan momenteel geen strandhuisjes. Wel blijkt ook voornameljk uit het Nederlandstalig gedeelte van België een grote interesse voor overnachtingen óp het strand. De kustlijn in België is slechts 67 km. In vergelijking met de Nederlandse kustlijn van ruim 450 km is dat niet veel. Het grootste deel van de kustlijn bestaat uit hoogbouw en een drukke boulevard. Dat is minder wenselijk voor de natuurlijke uitstraling van de strandhuisjes. Dat beperkt de ruimte voor dergelijke initiatieven. Voor een (beperkt) aantal plaatsen is er wellicht wel ruimte. Op de juiste plaatsen dus.


In 2012 en 2013 heeft één strandhuis in Knokke gestaan. Tender 2 is een zeer luxe strandhuis, met ruim drie keer het oppervlak van de Nederlandse strandhuisjes. De prijs lag tussen de € 1.000,- en de € 1.500 per nacht. Hierbij zat tevens een luxe menu inbegrepen gemaakt door verschillende sterrenchefs.


In hetzelfde jaar heeft een actie plaatsgevonden op het strand van Oostende. Er werden 150 bedden op het strand geplaatst waar uitverkorenen een onvergetelijke nacht konden slapen onder de sterrenhemel. Het was bedoeld als ludieke actie van Eastpak met als motto: 'When was the last time you did something for the first time’.


In 2014 heeft Q-music een strandhuis op het strand van Oostende geplaatst.

Strandhuisjes België

Er zijn op 5 plaatsen nieuwe strandhuisjes bijgekomen in 2016 of 2017:


Te veel strandhuisjes komen er niet, want er zit tijdens het toekennen gelijk een maximum aantal op de vergunning. Vanaf 2017 zijn alleen bestaande projecten verder gebouwd. Vanaf 2018 zijn er dus geen nieuwe projecten meer gerealiseerd.

Deze plaatsen zijn zorgvuldig uitgekozen. De strandhuisjes komen niet op het drukke strand, want dat wordt gebruikt voor de badgasten, maar ook niet op het rustigste strand, want dat wordt open en natuurlijk gehouden. De beste plaatsen voor strandhuisjes zijn dan aan de rand van een druk strand.


Bij het Grevelingenmeer is in 2016 de officiele opening geweest van beach resort Punt-West.VRAGEN OVER STRANDHUISJES Strandhuisje huren of kopen

Nieuwe strandhuisjes 2016 en 2017. Stop sinds 2018.

Tegenstand strandhuisjes

strandhuisjes ouddorpDE NIEUWSTE STRANDHUISJES